CHP Milletvekili Eren Erdem’e 4 Yıla Kadar Hapis ve Siyasi Yasak İstendi
CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Eren Erdem’in 2021 yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Fazilet’in 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istendi ve siyasi haklarından mahrum bırakılması istendi. Fazilet, “Ben aktif bir siyasetçiyim. Türkiye’de siyasetçi olduğum için eleştirmek benim yetkim dahilinde. Bu tweet ile ekonomik gidişatı eleştirdim.”
Davanın ikinci duruşması bugün İstanbul Anadolu 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Eren Erdem ve avukatı Onur Cingil ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı ve müşteki Hacer Korkmaz katıldı. Kimlik tespitinin ardından Erdem’in savunması alındı. Suçun unsurlarının oluşmadığını belirten Erdem’in sözleri şöyle:
“ELİŞTİRMEK BENİM YETKİMİZDEDİR ÇÜNKÜ BEN SİYASETÇİYİM Ben bir politikacıyım. Bu ülkede iki dönem milletvekilliği yaptım. Bu benim için büyük bir onur. Halen Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ikinci siyasi partisi olan CHP’nin en yüksek karar organı olan Parti Meclisi üyesiyim. Sözlerim ve beyanlarım aynı zamanda siyasi partiyi de bağlar. Ben aktif bir politikacıyım. Ben bir siyasetçi olarak Türkiye’de eleştirmek benim elimde. Bu tweet ile ekonomik gidişatı eleştirdim.
SUÇUN UNSURLARININ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM: Tweetin başında AKP Genel Lideri kelimesini kullandım. Yoksulluk ve açlık varsa bunun sorumlusu hükümet olduğu için bu ifadeyi kullandım. Ben bu eleştiriyi müvekkilin genel başkanlık görevinden dolayı yaptım. Cumhurbaşkanlığının açlıkla, yoksullukla alakası yok. Bu siyasi politikalar sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Başkanlığa yönelik bir eleştiri değil. Bunu twit attım çünkü müştekiyi yürütmenin başı olarak, yürütmenin de yoksulluğun sebebi olarak gördüm. Suçluluk unsuru olduğunu düşünmüyorum. beraatimi talep ediyorum. Mahkemece hakkımda bir ceza verilecekse, hakkımdaki kararın açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini talep ediyorum.”
Avukat Onur Cingil de suçun unsurlarının oluşmadığını söyledi.
ERDOĞAN’IN AVUKATI CEZA İSTİYOR
Erdoğan’ın avukatı Korkmaz, Erdem’in yargılanmasına yol açan sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini ileri sürerek, “Sanık ifadesinde milletin vergileriyle lüks içinde yaşadığına dair bir suçlama var. Sonuç olarak Cumhurbaşkanına hakaret suçunun unsurları oluşmuştur. Sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz.” dedi.
SAVCI, ERDEM’İN SİYASİ HAKLARINDAN ENGELLENMESİNİ İSTEDİ
Mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, Erdem’in 1 yıldan 4 yıla kadar hapis ve kamu haklarından men edilmesini talep etti.
İşte savcının görüşü:
“13 Ocak 2021’de sanık Eren Erdem, Twitter sosyal paylaşım sitesinde kullandığı doğrulanmış hesabı, çöp konteynırından bir şeyler toplayan kadın görseli ve üzerinde ‘Açlık=RTE’ yazısı ile kullanıyordu, ve ‘AKP Genel Lideri ve saray cemiyeti, milletin vergileriyle lüks ve gösteriş içinde bir saray yaşarken, vergi mükellefi millet sefalete ve sefalete mahkûm edildi. Saray cemiyetinin umurunda değil. Sadece popülist iktidar vatandaşını düşünüyor.Bu nedenle katılımcının avukatının “#AçlıkEşittirRTE” paylaşımı nedeniyle yaptığı şikayet üzerine dava açıldı.
“AĞIR ELEŞTİRİ VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI AŞILDI”
Söz konusu paylaşımın içeriği hukuki açıdan incelendiğinden, sanıklar tarafından verilen cezaların Cumhurbaşkanının gurur ve haysiyetini zedelediği, duygu ve düşünceleri sarsan fiil veya sıfatlara isnat edildiği değerlendirildi. Başkanın sosyal değeri ile ilgili olarak Başkanın veya toplumun. Söz konusu paylaşımdaki suçlamaların saldırgan olduğu, ağır eleştiri ve düşünce özgürlüğü sınırlarının aşıldığı anlaşıldı. Buna göre TCK’nın 299/1 maddesine göre “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK’nın 299/2 maddesine göre “suçun alenen işlenmesi hâlinde cezası altıda bir oranında artırılmak üzere” ve 53. maddesine göre cezalandırılmalıdır. TCK’nın “siyasi haklardan yoksun bırakma”.
Duruşma, tarafların mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için 2 Şubat 2023’e ertelendi.
Erdem ceza alır ve cezası onanırsa Türk Ceza Kanunu’nun 299/1, Türk Ceza Kanunu’nun 299/2 ve 53. maddeleri uyarınca siyasetten men edilecektir.
SİYASİ YASAK TCK 53. MADDE
TCK’nın Anılan “Bazı hakların kullanılmasından yoksun bırakma” başlıklı 53. madde şöyledir:
“MADDE 53 – (1) Kasten işlediği suçtan dolayı hapis cezasına çarptırılmasının hukuki sonucu olarak,
Kalıcı, geçici veya süreksiz bir kamu görevi üstlenmek; Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmak veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve denetimi altındaki kurum ve kuruluşlar tarafından verilen atamaya veya seçime bağlı her türlü memuriyet ve hizmetlerde çalışıyor olmak,
Seçme ve seçilme ehliyetinden (…)
Velayet hakkında; vesayet veya vesayet ile ilgili bir hizmet vermek,
Vakıf, dernek, birlik, şirket, kooperatif ve siyasi partilerin tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmak,
– Kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanat, serbest meslek sahibi veya kendi sorumluluğu altında tacir olarak icra etmekten mahrumdur.