Ekonomi

Firmalar Haksız Depolama Maliyetleriyle Karşı Karşıya

PAGDER Lideri Selçuk Gülsün, “Haksız liman uygulamaları, ürünlerin bulunmaması nedeniyle ek maliyetlere neden olduğu gibi, antrepo operasyonuna haksız ek ücretler ödenmesine neden oluyor.

Sanayiciye yük oluşturan konteyner bekletme ve geciktirme uygulamalarının kötüye kullanılmaması için bir an önce adım atılmasını talep ediyoruz.”

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, uzun yıllardır devam eden liman uygulamaları sonucunda firmaların haksız depolama maliyetleri ile karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bu uygulamalar, ürünlerin bulunmaması ve ayrıca depo operasyonuna ödenecek haksız ek ücretler. Sanayiciye yük oluşturan konteyner bekletme ve geciktirme uygulamalarının kötüye kullanılmaması için bir an önce adım atılmasını talep ediyoruz.”

Üretimin Önündeki Çılgınlıklar Kaldırılmalı

Hammadde ithalatında liman süreçlerinin uzaması nedeniyle sanayi kuruluşlarının sıkıntıya düştüğünü belirten Gülsün, “Ülkemizin ithalat kompozisyonunu yakından incelediğimizde 2022 yılı itibarıyla toplam ithalatımızın yüzde 13,8’ini yatırım malı, yüzde 75,8’ini ise ithalat olarak görüyoruz. İşlenmemiş içerikler. Diğer bir deyişle, üretim için gerekli olan malların ithalatı, toplam ithalatımızın yaklaşık %90’ını oluşturmaktadır. Üstelik bu durum 2022’ye özgü olmayıp 2021’de %90’ı aşan bir oran. Aslında bu tablo çok değerli bir verinin kanıtı; Ülkemizde sanayi üretiminin gerçekleşmesi ithal girdilere bağlıdır. Bu kapsamda liman işletmecilerinin karlarını artırmak amacıyla konteyner bekletme ve geciktirme uygulamalarının kullanılarak antrepo sürelerinin uzatılması işletmelerimizin üretimlerinde durma ve aksamalara neden olmaktadır. Takip sistemi ile depo verilerinin koordineli olması ve bunun gibi hızlandırıcı uygulamaların hayata geçirilmesi durumunda söz konusu bekleme sürelerinin kısaltılması, endüstriyel üretimdeki nakit ve zaman kayıplarının en aza indirilmesi mümkün olacak” dedi.

Sanayi Tesislerinin Kâr Marjı Eriyor

Son yıllarda girdi maliyetlerindeki keskin artış ve iç pazarımızın daralması nedeniyle endüstriyel tesislerin kar marjlarının hızla düştüğünü belirten Gülsün, “Uzun süredir ÜFE ile TÜFE arasındaki boşluk açıldı. ve rekor seviyelere ulaştı. Üretici, girdi maliyetlerindeki keskin artışları, daralan iç piyasa alım gücü nedeniyle fiyatlara yansıtamamakta ve bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak sanayi tesislerinin karlılığı düşmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan bilgileri incelediğimizde plastik mamulleri imalatı sektörünün karlılığının 2021 yılında %10 azaldığını görüyoruz. Diğer imalat sanayi dallarında sektörümüze göre. 2022 yılı verileri henüz yayınlanmamış olsa da, elektrik fiyatlarındaki sert artışlar nedeniyle kar marjının daha da daralacağını tahmin edebiliyoruz. Tüm bu olumsuz kurallara rağmen ülkemiz ekonomisi için üretim yapan sanayi tesislerimizin de bu tür uygunsuz liman uygulamaları ile haksız kazanç kapısına çevrilmesi çok üzücü. Bu kapsamda liman süreçlerinin hızlandırılması için bir an önce harekete geçilmelidir.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

seydilerhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu