Hatay’da Yolbulan işçileri direnişte, patron grevi kırmaya çalışıyor
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikası işçileri 20 Haziran’dan bu yana düşük ücrete karşı grevde. Grevi kırmak için fason üretim girişimlerinde bulunan patron grevin 68. gününde fabrikadan kütük çıkarmak istedi. Ancak işçiler buna izin vermedi.
Evrensel’den Halil İmrek’in haberine göre, Yolbulan Metal patronu grevde olan işçilerin talepleri kabul etmek yerine grevi kırmaya çalışıyor. İki ayı geride bırakan Yolbulan grevi ise işçilerin kararlılığıyla devam ediyor. Ancak patron fason üretim girişimlerinde bulunuyor, fabrikadaki kütükleri alıp başka yerlerde üretim yapmaya çalışıyor.
Yolbulan patronu, Oğuz Depo ve Nail Depo’ya müşterileri için getirdiği malzemeleri koyuyor. Aldığı siparişleri buradan vermeye çalışıyor. Ayrıca Karabük’te ve Payas’ta bulunan Net Haddecilik’te de üretim yaptığı iddia ediliyor.
Dün sabah ise Tufan Demir Çelik Fabrikasından üç tır grevin olduğu yukarı Yolbulan fabrikasına gelerek içeriden kütük almak istedi. Grev gözcüsü işçiler, sendika temsilcileri ve Sendika Başkanı Mehmet Güngör buna izin vermedi.
MÜCADELE SÜRÜYOR
İşçiler, yasal haklarına sahip çıktıklarını, patronun bir an önce sendikaları ile masaya oturup taleplerini kabul etmesini istiyor, talepleri kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.
Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, ise her gün işçilerle fabrika önünde grev yerinde olduklarını söyledi. Grev yerine siyasi partilerin, sendika ve meslek odalarının, milletvekillerinin ziyaretlerinin olduğunu belirten Güngör, ilk ay için üyelerine yarım maaş ücret ödediklerini, bu ikinci ay için yine 10 bin 500 TL yarım maaş daha ödeme yapılacağını, ayrıca kimi belediyelerin ve dayanışma gösterenlerin işçilere gıda koli yardımı yaptığını aktardı.
Grevin masada bitmesi için ilk günden itibaren çaba sarf ettiklerini ama işçilerin talepleri olan 30 bin TL ücretin kabul edilmediğini, istedikleri oranın ikinci altı ay için yüzde 50’ye tekabül ettiğini işverenin ise en son yüzde 20 zam oranına çıktığını hatırlattı.
Türkiye’de yasaların işçilerden yana olmadığını, patronların zamana oynayarak geçim derdindeki işçinin yılmasını beklediğine dikkat çeken Güngör, ancak gerek genel merkezleri gerekse şube olarak ilk günden bu yana işçilerle birlikte olduklarını, beraberliklerini bozmadıklarını ve grevi başarı ile sonuçlandırmak için ellerinde gelen her şeyi yapacaklarını belirtti.
Ne olmuştu?
Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Yolbulan Metal’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronun düşük zam önerisini kabul etmeyen işçiler, 20 Haziran’da greve çıktı. 260 işçinin çalıştığı, 200 işçinin TİS kapsamında olduğu Yolbulan Metal’de işçilerin ücretleri 19 bin 500, 20 bin civarında. Patron yılbaşında asgari ücrete paralel yaptığı yüzde 50 zammı TİS’in ilk altı ayı için geçerli saydı. İkinci altı ay için ise yüzde 20 zam önerdi. Patronun önerisi ile işçilerin mevcut ücretleri 23, 24 bin olacaktı. Sendika ise en son yüzde 50 istedi böylece işçilerin çıplak ücretleri 30 bin TL olacaktı. Sendika ayrıca 90 gün ikramiye ve sosyal haklar istiyor.
(ALINTI)